Blog

Blog

Antrenoryum Çünkü Sporu Seviyorum
08 Ağustos 2024

Süper Kupa Finali Üzerine Ufak Bir Analiz

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz hafta Galatasaray ve Beşiktaş, süper kupa finalinde karşı karşıya gelmişti. Trendyol Süper Lig'in son şampiyonu Galatasaray, kötü bir sezon geçiren ve gelecek adına umut vermeyen, sezonu Türkiye Kupası ile kapatıp moral bulan Beşiktaş ile karşılaşmıştı. Bu dev finali Beşiktaş 5-0 gibi şok bir skorla kazanıp kupaya uzanmıştı.

Şimdi hep beraber bu dev finali ve şok skorun sebeplerini birlikte inceleyelim.

Sezon başları, sezonun devamı hakkında fikir verir fakat sezon başlarına bakarak geleceği yorumlamak bir o kadar da risklidir. Çünkü sezon başlarında takımlara ciddi yüklenmeler yapılır ve bu yüklenmelerin sonucu ligin ortalarında ve devamında kendini göstermeye başlar. Ligin başlarında bu yüklenmeler kendini erkenden göstermeye başlarsa, lig sonuna doğru takımlarda ve futbolcularda erken tükenmişlik yaşanabilir. Bu erken tükenmişlik durumu, en kritik dönemlerde takımların performans düşüşüne sebep olabilir. Tüm bu sebepler nedeniyle sezon başı yüklenmeleri, en kritik zamanda performans verecek şekilde planlanır ve uygulanır.

Galatasaray takımının ve Okan Buruk Galatasaray'ının son iki sezonuna dikkatli bakarsak, sezon başlarında tatmin edici bir oyun görmediğimizi görürüz çünkü atletik performans ekibi ve teknik heyet, sezon başı yüklenmelerinin sonucunu muhtemelen sezon başı sonuç alacak şekilde değil de, sezon ortası ve özellikle ligin sonuna doğru sonuç alacak şekilde yapmıştır. Galatasaray'ın derbide yaşadığı fiziksel düşüşün sebebini böyle yorumlayabiliriz.

Beşiktaş'ın sağladığı fiziksel üstünlüğü değerlendirmek gerekirse, en çok merak ettiğimiz konu bu fiziksel üstünlük Beşiktaş için üst sınır mıydı yoksa daha üstü var mı? Bu sorunun cevabı, sezonun devamında Beşiktaş için çok belirleyici olacak. Beşiktaş teknik ekibi ve atletik performans departmanı, bu konuda hassas bir süreç planlaması yapmıştır diye düşünüyoruz.

Teknik olarak konuyu değerlendirdiğimizde, ele almamız gereken birçok parametre olduğunu görüyoruz. Öncelikle Galatasaray'da önemli yerli oyuncular milli takımdan döndü ve kısa bir süre tatil yapabildiler. Bu duruma ek olarak, Copa America'da final oynayan Davinson Sanchez'de kısa bir süre dinlendikten sonra takıma katıldı.

Maçı ve oyunu değerlendirdiğimizde, Galatasaray takımının toplu ve topsuz oyunda her zaman oynadığı oyunu oynayamadığını gördük. Bunun sebepleri arasında Beşiktaş'ın ön alan baskısı çok büyük bir etkendi. Beşiktaş ön alan baskısını yüksek tempoda yaparken, stoperlerini de orta sahaya kadar çıkardı ve bloklar arasındaki mesafeyi daraltıp Galatasaray'a alan bırakmamayı başardı. Maçın kilidi burada çözüldü. Beşiktaş takımı riskli bir oyun oynadı fakat bu riski ofsayt taktiği ile minimize etmeyi başardı. Zaten Galatasaray'ın maça başladığı kadro, Beşiktaş'ın aldığı bu yüksek riski değerlendirebilecek fiziksel kapasitede değildi. Beşiktaş'ın toplu ve topsuz kompakt oyununa yeni transferlerin kalitesi de eklenince, Beşiktaş maçı rahatlıkla kazandı.

Okan Buruk Nasıl Etkiledi?
Okan hoca, skor olarak geride olduğu ve oyun olarak işlerin iyi gitmediği maçlarda genelde aynı reaksiyonu veriyor. Orta saha bloğundan oyuncu eksiltiyor ve sonuç almayı bekliyor. Bunu bazı maçlarda yaptı ve sonuç aldı fakat kaliteli takımlara karşı bu hiç tutmadı. Hücum hattında daha kalabalık olmak, daha fazla pozisyona girebilmek anlamına gelmiyor. Topun hücum hattına taşınabilmesi için ve rakibin geçiş hücumu ile kalenize gelmemesi için savunma ve orta saha bloğunun uyumu çok önemlihellip; Özellikle rakibinizde Gedson gibi tempolu bir orta saha oyuncusu varsa ve Rafa gibi yetenekli, çabuk bir ayak varsa işiniz çok daha zorhellip; Okan hoca orta sahayı eksilterek adeta intihar etti diyebiliriz.

Van Bronckhorst Nasıl Etkiledi?
Öncelikle Beşiktaş yönetimini tebrik etmek gerekir. Çok kötü geçen bir sezonun ardından gelebilecek en iyi teknik direktörlerden birini Beşiktaş'ın başına getirdiler. Derbide üç yeni transfer sahada yerini aldı ve geriye kalan oyuncular geçen sene de kadrodaydı. Paulista, Rafa ve Immobile kalitesini gösterdi. Geçen sezondan kalan futbolcuların özgüveninin yerine geldiğini gördük ve bu duruma Van Bronckhorst etkisi diyebiliriz. Onana hamlesi ile Beşiktaş orta sahada üstünlüğü tamamen eline aldı ve Beşiktaş açısından maç daha da rahatladı. Başlangıç planına dikkat ettiğimizde, hocanın Galatasaray'ı çok iyi analiz ettiğini görüyoruz. Sahanın hiçbir bölgesinde Galatasaray sayısal üstünlük kuramadı bunun sebebi de hocanın kusursuz hazırlığı ve planıydı. Bu plana bir başka yazımızda değineceğiz. Oyuncu grubu, hocanın istediği oyunu çok iyi anlamış ve biz izleyenlere de bu oyuna dair çok olumlu sinyaller verdiler. Bu sene Beşiktaş'ı ve teknik direktör Van Bronckhorst'u bol bol konuşacağız gibi duruyor.

Antrenoryum'u ziyaret ederek spor alanında özel ders alabilirsiniz. İstanbul, Ankara, İzmir ve tüm şehirlerde personal trainer bulabilirsiniz. Online veya yüz yüze antrenman yapmak için aradığınız kişisel antrenörü web sitemizi ücretsiz kullanabilirsiniz.

Futbol, basketbol, voleybol, yüzme, tenis, pilates, fitness ve 50 spor branşında özel ders alabilirsiniz.

Antrenoryum'u ziyaret et ve aradığın antrenörü hemen bul!

Antrenoryum ekibi olarak futbol konuştuğumuz bir sezon dileriz.Süper Kupa Finali Üzerine Ufak Bir Analiz