10 Mayıs 2023
D Vitamini Atletik Performans İçin Ne Kadar Önemli?
Öğleden sonra dışarıda bir öğle yemeği, plajda bir gün ya da sadece biraz temiz hava almak, muhtemelen birisinin D vitaminimi alıyorum! dediğini duymuşsunuzdur. Ya da belki siz söylemişsinizdir?
Çoğu insan vücudumuzun güneşten D vitamini üretebildiğini duymuştur, ancak
günlük ihtiyacımızı öğleden sonra güneşlenerek karşılayabiliyor muyuz? D vitamini en çok kemik yapısının oluşmasına ve korunmasına yardımcı olması ve kemiklerde bulunan ana mineral olan
kalsiyumun emilimini artırmasıyla bilinir. Kronik düşük D vitamini alımı çocuklarda zayıf kemik gelişimine ve yetişkinlerde zayıf kemiklere yol açar. Bu durum osteoporoza veya kırılgan kemiklere neden olabilir, yani kemik kırılması veya kırılma olasılığınız daha yüksektir.
D vitamini ayrıca bağışıklık fonksiyonu, protein sentezi ve kas fonksiyonu, enflamatuar yanıt ve iskelet kasının düzenlenmesinde de rol oynar.
D vitamininin işlevlerine dayanarak, sporcular ve spor performansı için vitaminin spesifik rolleri neler olabilir? Birçok faktör D vitaminine dönüşen güneşe maruz kalma miktarını sınırlasa da bu güneş ışığı vitamininin
sağlıklı sporcuları desteklemeye yardımcı olabileceğine dair oldukça fazla kanıt vardır. Bu konuya daha sonra değineceğiz.
Güneş ışınlarının vücutta D vitaminine dönüştürülmesiyle ilgili birkaç karmaşık adım vardır. Sizi ayrıntılardan uzak tutacağım. Her şeyden önce, UV güneş ışınları cildimize oldukça zarar verir ve cilt kanseri olasılığını artırır, bu nedenle güneş kremi sürmek bu hasara karşı harika bir savunmadır. Bununla birlikte, güneş kremi sürdüğümüzde UV ışınlarının cildimize nüfuz etmesini engeller ve UV ışınları daha sonra vücutta D vitamini yapmamız için gereklidir. Ancak UV ışınları cilt kanseri riskini artırır, bu nedenle güneş kremi D vitamini dozumuzu güneşten almaktan daha önemlidir!
Ayrıca, güneşten D vitamini yapma kabiliyetimizi azaltan diğer faktörler arasında günün saati, mevsimler (örneğin yaz ve kış), bulut örtüsü, duman ve cilt melanini (daha koyu cilt renkleri daha az D vitamini yapar) yer alır. Dolayısıyla, çoğunlukla kapalı alanlarda antrenman yapan sporcular, açık havada antrenman yapan sporcular kadar güneşe maruz kalmayacaktır. Buz hokeyi oyuncuları (kapalı alan, kış sporu) ve atletizm sporcuları (açık alan, bahar sporu) harika bir karşılaştırma olabilir. Buz hokeyi oyuncuları, kapalı alanda antrenman yaptıklarından veya dışarıda oynarken koruyucu giysiler giydiklerinden güneşe çok daha az maruz kalacaklardır. Atletizm sporcuları ise açık havada antrenman yaptıkları için güneşe daha fazla maruz kalacaklardır.
Dolayısıyla, sporcularda
D vitaminini artırmak için gıdalara yönelmemiz gerekiyor gibi görünüyor ancak gıda kaynakları da yeterli olmayabilir. Bunu da daha sonra tartışacağız.